Geplaatst op

Hoe schilder je… klaprozen?

Een vraag die me regelmatig gesteld wordt is: Hoe heb je dat schilderij gemaakt? Vandaag leg ik uit hoe ik onderstaand schilderij heb gemaakt.

Ik heb eerst met gele inkt en een plat recht penseel de achterste bloemblaadjes gevormd. Daarna heb ik de voorste bloemblaadjes gevormd met de oranje inkt. Terwijl de inkt van de voorste blaadjes nog nat was, heb ik er al gele inkt doorheen laten lopen. Dit proces heb ik voor alle bloemen een paar keer herhaald, om een mooie diepe kleur te krijgen.

Vervolgens heb ik met de bruine inkt en een dun penseel de harten in de bloemen gemaakt. Dit heb ik alleen gedaan in de bloemen waar je het hart gezien de positie ook echt van zou kunnen zien. Ook hier heb ik meerdere lagen inkt gebruikt. Daarna ben ik overgestapt op de Oost-Indische inkt. Met de kroontjespen heb ik de omtrek van de bloemblaadjes en het blad getekend en met een penseel de stelen. Het blad bij de stelen heb ik met water en gele inkt losjes wat kleur gegeven. Met de witte gelpen heb ik daarna de stampertjes in de bloemharten getekend en tot slot heb ik met de oranje inkt gespetterd om het stuifmeel in de lucht weer te geven.

Tussen de lagen door heb ik de inkt steeds laten drogen, zodat ik de oude laag niet zou uitsmeren. Behalve bij de voorste bloemblaadjes waar ik enig verloop van de kleuren wilde en bij het blad van de stelen, want daar was het de bedoeling dat de inkt enigszins uit zou lopen. Dat kun je ook zien aan het grijs dat er bij zit; dat is uitgevloeide Oost-Indische inkt.

Nu heb je behoorlijk wat achtergrondinformatie bij dit schilderij. Je zou zelfs je eigen klaprozenschilderij kunnen maken als je dat wilt! Mocht je dat graag een keer onder begeleiding willen doen, laat het me dan weten. Je kunt contact met me opnemen via e-mail, LinkedIn, Instagram, Facebook of Twitter. Bij voldoende belangstelling organiseer ik een workshop!

Uiteraard kun je dit schilderij ook gewoon kopen. Het origineel staat in het portfolio, en je kunt ook reproducties bij me bestellen. Interesse? Laat het me weten!

Bedankt dat je de moeite hebt genomen dit hele verhaal te lezen. Tot slot heb ik nog een lijst voor je van de gebruikte materialen:

  • 300 grams aquarelpapier van Fabriano, Cold Press, fijne structuur, 25% katoen, zuurvrij, FSC-gecertificeerd papier
  • Oost-Indische inkt (zwart) van Color All
  • Transparante acrylinkt van Liquitex in de kleuren Raw Sienna (geel), Burnt Umber (bruin) en Burnt Sienna (oranje/rood)
  • Sakura gelpen, wit, maat 08
  • kroontjespen
  • penseel
  • water
  • schort (Tip: Als je hier zelf mee aan de slag wilt, trek dan wel oude kleren aan of doe een schort voor. De inkt is niet uitwasbaar!)